Email balazsliktor@gmail.com
Telefonszám +36 20 358 3955
Menü

Fül és hallásjavítás

Fül és hallásjavítás


Sokak szerint a fül az egyik legfontosabb érzékszervünk, így a hallás megőrzése vagy bizonyos betegségek esetén a korábban kialakult hallásveszteség javítása kiemelt fontosságú az ember életében. A halláscsökkenés típusától és a középfül állapotától függően műtéti- vagy eszközös (hallókészülék) hallás-rehabilitáció válhat szükségessé.
Tudományos munkám fő motívuma is egy közép- és belső fület érintő megbetegedéshez, az otosclerosishoz köthető. Napjainkban az elváltozás etiológiája még nem teljesen tisztázott, így oki terápia sajnálatos módon nem áll rendelkezésünkre. Az otosclerosissal járó vezetéses halláscsökkenést, mint tünetet, műtéti úton (stapedotomia, stapedectomia) tudjuk a legtöbb esetben kiküszöbölni. 
A műtéti hallásjavítás kényes része a fülsebészeti munkának, mely magában foglalja a dobhártya perforációk sebészeti megoldásait, a jóval komplikáltabb cholesteatoma szanációt és a hallócsont láncolati rehabilitációs tevékenységet (tympanoplastica) is. 
Ezen felül nem elhanyagolhatóak a hallójárat betegségei, melynek öröklött vagy szerzett szűkületei, gyulladásos és daganatos elváltozásai egészen más megközelítést igényelnek. 
Fülészeti tárgykörbe tartoznak még a külső fül és a környező arc bőrének daganatos betegségei (basalioma, laphám carcinoma, melanoma), melyek adekvát kezeléssel rendszerint gyógyíthatóak.