Email balazsliktor@gmail.com
Telefonszám +36 20 358 3955
Menü

Gége, garat és szájüreg

Gége, garat és szájüreg


A gége megbetegedései ugyancsak kiemelt figyelmet érdemelnek, tekintve, hogy a 3 héten túl fennálló rekedtség hátterében a jóindulatú elváltozások mellett előfordulhatnak rosszindulatú daganatok is. Sajnálatos módon az igen gyakori dohányzás és alkoholfogyasztás együttes hatása extrém mértekben fokozza a rosszindulatú gége és garat daganatok kialakulásának kockázatát. Ezek mihamarabbi felismerése, szövettani megerősítése, majd pedig komplex onkológiai kezelése (onkoteam) elengedhetetlen. 

A garat heveny gyulladásos (garatgyulladás, mandulagyulladás) eltérései az alapellátási keretek meghaladása után szintén fül-orr-gégészeti fogalomkörbe sorolhatóak. Kezelési algoritmusuk jelentősen függ a betegség klinikai lefolyásától és a fizikális vizsgálati eredményektől. A garatban és a szájüregben növekvő elváltozások javarészt eltávolításra kerülnek a szövettani vizsgálat szükségessége miatt. 

A krónikus garat panaszokat zömében irritatív tényezők fennállása okozza, melyek szigorú életmódi változtatásokkal túlnyomórészt kiküszöbölhetőek. Nem összekeverendő az időszakosan visszatérő heveny torokfájdalommal, melyek alapos kockázat-haszon elemzésében a Paradise kritériumok nyújtanak figyelemre méltó segítséget, hogy ezáltal is csökkentsük a feleslegesen elvégzett mandulaműtétek (tonsillectomia) számát.