Email balazsliktor@gmail.com
Telefonszám +36 20 358 3955
Menü

Orr és orrmelléküregek

Orr és orrmelléküregek


Világszerte fokozódik az orr- és orrmelléküreg asszociált betegségek száma, így eme szakterület is kirívó figyelmet érdemel. Manapság a magyar populáció 15-20%-a szenved allergiás náthában (rhinitis allergica), mely sok esetben szolgál másodlagosan szerzett megbetegedések alapjául. 

A krónikus orrmelléküreg gyulladások (CRSsNP/CRSwNP) igen komoly mértékben károsítják az emberek életminőségét. Ezen betegségcsoportot régebben egyszerűen orrpolypozitásnak aposztrofálták. Sajnos nem minden páciens reagál az megfelelő gyógyszeres kezelésre, így sok esetben kényszerülünk endoszkópos orrmelléküreg sebészeti (FESS) beavatkozásra. 

Ugyancsak egyre növekvő probléma a civilizált társadalomban az orrdugulás, melynek kezelése az elmúlt évtizedekben számottevő változáson ment keresztül, és mára már jóval meghaladja az orrsövény korrekció kereteit. Előtérbe kerültek az orrkagylókat érintő sebészeti megoldások, melyeket mostanság már a legkisebb nyálkahártya károsodást okozó rádiófrekvenciás készülékekkel is végezhetjük. 

Határterületi betegségnek számítanak a hypophysis adenomák, melyeket a mai modern világban már endoszkópos feltárásban közösen végez fül-orr-gégész és idegsebész.  

Ugyancsak a fül-orr-gégészet tárgykörébe tartoznak az alapellátási kompetenciát meghaladó számú, elhúzódó vagy szövődményes felső légúti infekciók. Egyszerű fertőzések fennállása során a legtöbb esetben az antibiotikumok adása elkerülhető, mellyel csökkenthető az antibiotikum felhasználás, és úgyszintén mérséklődik az antibiotikumok elleni rezisztencia is. 

Az orr bőrének jó- és rosszindulatú daganatai is fül-orr gégészeti kompetenciába tartoznak. Ezek közül kiemelendő a rhinophyma, mely az orr bőrében található sebaceous mirigyek hypertrophiája és a legtöbb esetben nem kezelt rosacea talaján fejlődik ki.